Een halve eeuw Hooper Architects

2024: Het jaar van 50 jaar Hooper Architects.

Ook buiten Nederland is Hooper Architects actief. Zo zijn er sport- en recreatieprojecten ontworpen en gebouwd in Engeland, Duitsland en België. We zijn begonnen met tellen, maar dat valt niet mee, het zijn er honderden.

De Aspria Spa & Sportclub in Hannover is een mooi voorbeeld van zo’n sport- en recreatieproject. Het project staat er al 15 jaar en nog steeds zijn we trots op het resultaat.

Aan het strand van het Maschsee-meer in het park naast het centrum van Hannover ontwierpen we de Aspria Spa & Sport Club. Het nieuwe complex is deels gerealiseerd in de bestaande, onder de monumentenwet horende, voormalige kleedpaviljoens.

Tijdens het ontwerpproces is nauw overleg gevoerd met de monumentencommissie en de stadsarchitect van Hannover. Het streven was om een balans te vinden tussen de functionalistische architectuur van de paviljoens en de nieuwbouw.

Het nieuwe centrum maakt maximaal gebruik van de rust van het park en het meer om het recreatiegevoel te versterken. De nieuwbouw bestaat uit een aantal volumes die zich in grootte en textuur richten op de bestaande paviljoens. Door wisseling tussen hout en glas, transparantie en geslotenheid ontstaat een gevarieerd
gevelbeeld naar de Karl-Thiele-Weg.

De nieuwbouw staat als volume los van het bestaande bouw middels binnentuinen. Transparante schakelvolumes verbinden de nieuwbouw met de oudbouw. De detaillering van de schakelelementen is met zorg ontworpen om de bestaande gebouwstructuur zo min mogelijk te beïnvloeden. In de bestaande bouw bevinden zich respectievelijk behandelkamers, crèche en clubroom, zwembaden en Wellness centrum en op de verdieping ook behandelkamers, studio’s, de bistro en diverse wellness relax ruimten. Ten westen van paviljoen H4 is een nieuw bouwvolume ontworpen. Hierin bevindt zich een recreatief zwembad en overige relaxruimten van het wellnesscentrum. Dit gebouwdeel herinnert ons aan het eerder gesloopte kleedkamergebouw en geeft toegang tot een Saunatuin.

De entreehal geeft toegang tot de Club-room die zich bevindt aan de zijde van de Maschsee in de oudbouw. Om de aanwezigheid van het strand te benadrukken is een transparant volume onder het balkondek geplaatst. Achter de Club-room bevindt zich de crèche. Zichtbaar vanuit de clubroom ligt het zwembad, ook gelegen in de oudbouw. Het achterste deel van de club wordt hoofdzakelijk benut door het Wellness centrum.

© Hooper Architects