Een halve eeuw Hooper Architects

2024: Het jaar van 50 jaar Hooper Architects.

We mogen wel zeggen dat we ongelofelijk trots zijn op het feit dat we intensief gewerkt hebben aan ‘het hart van de Nederlandse topsport’, Sportcentrum Papendal in Arnhem.
Sportcentrum Papendal is het grootste topsporttrainingscentrum van Nederland. Tegenwoordig maken ruim 500 topsporters dagelijks gebruik van de topfaciliteiten. Papendal is al sinds de jaren zeventig in gebruik als trainingslocatie voor de topsport. Door de jaren heen zijn er tal van gebouwen en professionele functies toegevoegd aan Papendal.

Al in 1989 won Hooper de selectie voor de realisatie van het Hotel en Congrescentrum Papendal. Dat leidde later tot de ontwikkeling van een masterplan dat uiteindelijk een flink aantal projecten opleverde. Zo mocht Hooper bijvoorbeeld in 1998 het kantoor van NOC*NSF uitbreiden, het sporthotel renoveren in 1999, het Sport- en Innovatiecentrum in 2006 bouwen (met een hypoxyruimte voor zuurstof proeven, laboratoria en onderzoeksruimtes), en in 2008 een viersterrenhotel realiseren. In 2012 werd de Arnhemhal de voorlopige kroon op het werk: een trainingsaccommodatie voor topsporters, als onderdeel van het Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO). Het gebouw bevat onder andere twee sporthallen die in het verlengde van elkaar liggen. “Echte trainingshallen, en daarom zonder tribunes. En er is bijvoorbeeld ook een sprinthal van 11 bij 130 meter op de eerste verdieping boven de hoofdentree. Verder zijn er specifieke hallen voor schermen, vechtsporten en de spring- en werpnummers van atletiek. Om topsporters optimaal te laten trainen zijn tevens observatie- en analyseruimtes ontworpen. Daarnaast kunnen de sporters tussen de trainingen door rusten in speciale ontspanningsruimtes. De krachttrainingsruimte wordt door vrijwel alle sporters gebruikt om zich optimaal op hun prestaties voor te bereiden. Voor de coaches zijn er eigen werk zones waar ze onderling kennis en ervaring kunnen uitwisselen. Het restaurant wordt gebruikt door sporters en anderen die hun werkplek op Papendal hebben. Speciaal voor topsporters is de mogelijkheid gecreëerd om zeer nauwkeurig de juiste voedingsstoffen in een maaltijd te kiezen. “Het gezondste restaurant van Nederland noemen ze het ook wel. Duurzaamheid was trouwens ook een heel belangrijk item bij dit project. Het gebouw heeft bijvoorbeeld allemaal houten gevels. Het was ons eerste project waar hout op deze schaal werd toegepast.

Ook het sport- en onderwijsgebouw op Papendal is door Hooper Architects ontworpen. Het gebouw heeft drie bouwlagen met kleine vides. Er zijn lesruimtes, fitnessruimtes, kantoren, diverse behandelkamers en onderwijsvoorzieningen. Het gebouw biedt de studenten, sporters en trainers een ideale plek om zowel theorielessen als praktijklessen te volgen en te geven.

Op het terrein van Sportcentrum Papendal is ook een sport- en innovatiecentrum gelegen wat ook door Hooper Architects is ontworpen. Het sport- en innovatiecentrum, ook wel het Medisch Centrum Papendal (SMCP) genoemd, is hét sportmedisch centrum van Nederland waar iedereen terecht kan als het gaat om gezond bewegen en sporten.

© Hooper Architects