Een halve eeuw Hooper Architects

2024: Het jaar van 50 jaar Hooper Architects.

Momenteel wordt er gewerkt aan prachtige projecten. De Welle in Drachten is daar een mooi voorbeeld van.

Het zwemcentrum, met een totale oppervlakte van bijna 8500 vierkante meter en een constructie bestaande uit 21 enorme houten spanten van ruim 40 meter lang en 2,5 meter hoog, is momenteel in aanbouw. De houten spanten overspannen de tribune en de 10 banen van het wedstrijdbad.
Het nieuwe complex biedt ruimte aan recreatief zwemmen, breedte- en topsport. Het zwemcentrum bestaat uit een 50 meter flexibel (top)sport bad, een multifunctioneel bad en een uitgebreid recreatieprogramma waaronder een recreatiebad inclusief golfslag, kleuterzone, peuterbad, wellness en een spraypark. Het topsportbad wordt flexibel ingericht met een beweegbare bodem en wand. Ter ondersteuning voor de topsport worden ruimtes als opwarming, kracht- en fysioruimte opgenomen binnen het programma. Tal van verenigingen zullen gebruik gaan maken van dit mooie nieuwe zwemcentrum.

Het gebouw is bijna energieneutraal. Naast het complex wordt momenteel een apart energiegebouw gerealiseerd en wordt meer energie opgewekt. Door meer energie zelf op te wekken én op te slaan, heeft het zwemcentrum minder energieverbruik via het net. De opgewekte energie (zowel elektra als warmte) wordt opgeslagen en kan worden gebruikt wanneer het zwemcentrum dat nodig heeft. Met deze extra verduurzaming worden extra zonnepanelen en heco-pipes op het dak geplaatst en op het parkeerterrein komt een overkapping met zonnepanelen. Bio-based accu’s zorgen voor de opslag van elektra en warmte. Deze worden geplaatst in het energiegebouw bij de ligweide. Dankzij deze extra maatregelen kan er een energiebesparing van 800.000 kwh per jaar worden bereikt.

Ook het materiaalgebruik en de uitstraling van het totale project zijn uiterst duurzaam. Door de groene gevels en dak wordt de lucht rondom het gebouw gezuiverd en is er een natuurlijke waterinfiltratiebuffer. Hierdoor wordt ook de biodiversiteit verbeterd.

We zijn enorm trots te mogen werken aan zo’n prachtig project! Het nieuwe zwemcomplex in Drachten is een technisch hoogstandje en draagt bij aan de duurzaamheidsambitie van de gemeente Smallingerland.

© Hooper Architects