Hoogste punt bereikt voor zwemcentrum de Welle in Drachten!

Afgelopen week hebben we het hoogste punt bereikt van de bouw van Zwemcentrum de Welle in Drachten.  Natuurlijk hebben we deze mijlpaal gevierd. Gedeputeerde Femke Marije Wiersma, wethouder Pieter van der Zwan, directeur Evert Jan Siderius en directeur Biense Dijkstra hesen gezamenlijk een feestelijke vlag.

In de toekomstige kleedruimtes gaven de vier bestuurders aan trots te zijn op het nieuwe zwemcentrum. Hiermee wordt namelijk niet alleen voor Smallingerland een top accommodatie gerealiseerd, het bad heeft ook een bovenregionale functie. Daarnaast stonden de bestuurders stil bij het duurzame ontwerp van het zwemcentrum, dat eigen energie opwekt en opslaat.

De bouw verloopt volgens planning. De volgende fase is het wind- en waterdicht maken van het gebouw. Zoals het nu staat wordt De Welle in januari 2025 in gebruik genomen.

Het zwemcentrum heeft een totale oppervlakte van bijna 8500 vierkante meter.  De constructie bestaat uit 21 enorme houten spanten van ruim 40 meter lang en 2,5 meter hoog. De houten spanten overspannen de tribune en de 10 banen van het wedstrijdbad.

Het nieuwe complex biedt ruimte aan recreatief zwemmen, breedte- en topsport. Het zwemcentrum bestaat uit een 50 meter flexibel (top)sport bad, een multifunctioneel bad en een uitgebreid recreatieprogramma waaronder een recreatiebad inclusief golfslag, kleuterzone, peuterbad, wellness en een spraypark. Het topsportbad wordt flexibel ingericht met een beweegbare bodem en wand. Ter ondersteuning voor de topsport worden ruimtes als opwarming, kracht- en fysioruimte opgenomen binnen het programma.

Het gebouw is bijna energieneutraal. Ook het materiaalgebruik en de uitstraling zijn uiterst duurzaam. Door de groene gevels en dak wordt de lucht rondom het gebouw gezuiverd en is er een natuurlijke waterinfiltratiebuffer. Hierdoor wordt de biodiversiteit verbeterd. Het nieuwe zwemcomplex in Drachten is een technisch hoogstandje en draagt bij aan de duurzaamheidsambitie van de gemeente Smallingerland.

© Hooper Architects