Hooper Architects wint aanbesteding zwemcentrum de Welle in Drachten

Hooper Architects is aangesteld voor het ontwerp van het nieuwe zwemcentrum De Welle in Drachten!

Tijdens een informatieve raadsbijeenkomst op dinsdagavond 16 maart heeft het college van B&W van gemeente Smallingerland de gemeenteraad geïnformeerd over de architectenkeuze voor het nieuwe zwemcentrum. Na een zorgvuldige selectieprocedure is besloten de opdracht te verlenen aan Hooper Architects.

Het nieuwe zwemcentrum is ontworpen als een beeldbepalend object in het sportpark rondom de Sportlaan. Het gebouw en het terrein worden gekenmerkt door de groene identiteit en een architectuur die duidelijk een nieuwe stap laat zien in duurzaam bouwen. Het gaat daarbij niet om het realiseren van een gebouw in de natuur maar een plan dat verweven is met de natuur. Hierin is het gebouw, opgebouwd uit duurzame materialen, net zo belangrijk als delen die de biodiversiteit ondersteunen en tegelijk een positieve bijdrage hebben aan het voorkomen van bijvoorbeeld hittestress. Dit aspect is de kern van zowel het zwemcentrum als de omgeving waarin deze ontworpen is.

“Het unieke ontwerp van Hooper Architects brengt zwemmen, duurzaam bouwen en architectuur op een unieke manier samen. We investeren in faciliteiten die daarnaast alle kansen bieden voor de verdere ontwikkeling van (top)sport in Noord-Nederland. Dat is niet alleen goed voor Smallingerland, maar voor de hele regio.” Aldus wethouder Felix van Beek.

Ook Evert-Jan Siderius van het Sportbedrijf Drachten is blij met de aanstelling van Hooper Architects.

“Met het ontwerp van het nieuwe Zwemcentrum de Welle krijgen de inwoners van Smallingerland een geweldig nieuw zwembad met heel veel verschillende mogelijkheden om te sporten en te recreeren. Door het prachtige ontwerp zal iedere inwoner van Smallingerland zich thuis voelen in het nieuwe Zwemcentrum. Als exploitant van het nieuwe bad kunnen we niet wachten om de eerste bezoekers te ontvangen.”

Het nieuwe complex biedt ruimte aan recreatief zwemmen, breedte- en topsport. Het zwemcentrum bestaat uit een 50 meter flexibel (top)sport bad, een multifunctioneel bad en een uitgebreid recreatieprogramma waaronder een recreatiebad inclusief golfslag, kleuterzone, peuterbad, wellness en een spraypark. Het topsportbad wordt flexibel ingericht met een beweegbare bodem en wand. Ter ondersteuning voor de topsport worden ruimtes als opwarming, kracht- en fysioruimte opgenomen binnen het programma.

De Koninklijke Nederlandse zwembond wil de komende jaren blijven investeren in topsport en talentontwikkeling voor de zwemsporten van de KNZB in het Noorden van het land en wil dat doen in Drachten in het bijzonder. Kortom het nieuwe de Welle is een voorziening die zijn rol in de zwemcultuur kan blijven spelen.

Met de nieuwbouw is een bedrag van 34 miljoen euro gemoeid. De verwachting is dat het zwembad in het voorjaar van 2024 in gebruik genomen kan worden, laat een zegsvrouw van de gemeente Smallingerland weten.

Meer informatie over het project vindt u hier.

© Hooper Architects