Sportcentrum Papendrecht

Het door Hooper Architects ontworpen sportcentrum in Papendrecht maakt deel uit van de gebiedsontwikkeling over een groter plangebied. Het sportcomplex bestaat uit een grote hal en een zwembad. Het vervangt het oude zwembad en sporthal.

Gebiedsontwikkeling

Uitgangspunt van de gebiedsontwikkeling is het omklappen van de oriëntatie van de in het plangebied aanwezige en toekomstige functies. Het bestaande zwembad en sporthal worden gesloopt evenals het hotel op het beddenhuis na.  Daarmee is plaats ontstaan voor de nieuwe ontwikkelingen.
De nieuwe bouwvolumes vormen in het stedenbouwkundige plan straatwanden en begeleiden de hoofdverkeersaders door Papendrecht.

Om de nieuwe recreatieve ontwikkeling te versterken worden de entrees voor de diverse gebouwen gericht naar een
nieuw voorplein. De entree van het sportcentrum aan het voorplein is zeer opvallend. Een luifelconstructie met daaronder een billboard trekt de aandacht en begeleidt de bezoekers naar het centrum.
Het nieuwe sportcentrum grenst aan het hotel / congrescentrum en vormen samen een entiteit naar de Veerweg. Deze samenhang wordt versterkt door de horizontale geleiding op begane grond niveau dat van het hotel / congrescentrum wordt overgenomen door het sportcentrum.

Het sportcentrum

De zuidelijke zijde van het sportcentrum, het zwembad, grenst aan de Lange Tiendweg. Qua hoogte en ritmiek komt deze zijde overeen met de tegenoverliggende woongebouwen. De straatwand wordt helder afgebakend door de zwembadgevel en de doorgaande muur, die tevens ook zorgt voor een gedegen afscheiding van het buitenbad.

Het metselwerk van het sportcentrum is qua kleurpalet gebaseerd op de kleur van het metselwerk van het hotel. Het metselwerk is tevens een bindend object in het plan. Het gevelmateriaal boven de metselwerk plint varieert. De sporthal is bekleed met een donkergrijze staalplaat met een potdekselprofiel. Het gekozen profiel heeft een fijner korrelgrootte dan een strakke plaat waardoor het gebouw beter aansluit op de schaal van de omliggende gebouwen. De gebruikers van de sporthal, de sporters, zijn zichtbaar door de openingen in de gemetselde plint.

De zwembadgevel kent een opbouw met zonwerend glas met daarboven lichtdoorlatende Kalwall-Nanogel panelen. Deze gevelopbouw zorgt voor een aangenaam maar niet hinderlijk lichtinval in het zwembad. Naar buiten toe wordt de gevel, vooral ’s avonds, fraai van binnenuit opgelicht door het weerkaatsend licht van het zwemwater.
De verlichte gevel van de sporthal en de diffuus oplichtende transparante gevel van het zwembad zal een vertrouwd en welkom beeld worden in de kern van Papendrecht.

De gevel van het zwembad aan de Lange Tiendweg is meer gesloten van karakter zodat er geen overlast is voor de tegenoverliggende woningen. Het gebruik van cederhout en baksteen in deze gevel refereert naar materialen die meer in de straat zijn gebruikt en dus ook vertrouwd zijn. Het ritme en hoogte van de gevel komt tevens overeen met de woningen in de straat.

Interieur

Een heldere, aantrekkelijke en overzichtelijke logistiek kenmerkt de interieurarchitectuur. De algemene ruimten zijn zodanig ontworpen dat de bezoekers het sportcentrum met al zijn functies te allen tijde kunnen beleven. Hierbij is het essentieel dat de wachtruimten in de entreehal en de lounge gebieden in het restaurant op posities staan die uitzicht hebben op interessante gebieden in en buiten het gebouw.

Opdrachtgever
Gemeente Papendrecht
Locatie
Papendrecht, Nederland
Status
Gerealiseerd
Gerealiseerd
2014
DELEN

© Hooper Architects