De Stadswachter

De Stadswachter is een herontwikkeling in de binnenstad van Tilburg. Het project bestaat uit een commerciële plint, 91 huur- en koopappartementen, een parkeergarage.

Voor deze herontwikkeling in de binnenstad van Tilburg, vroeger zat op deze locatie aan de Piusstraat woonwinkel A tot Z, is een verrassend concept gekozen. Het klassieke bouwblok met een gesloten binnenhof wordt alleen op de begane grond opnieuw gesloten. Boven deze bouwlaag is het bouwblok aan de zuidzijde geopend en toont het plan zijn ‘binnenhof’ aan de stad. De stedelijke ruimte loopt door in het bouwblok. De appartementen zijn daardoor georiënteerd zowel op de omgeving als ook op de hof die een oase van rust vormt in de hectische binnenstad.
Het gebouw bestaat uit een onderbouw die de bouwhoogte volgt van de aangrenzende bestaande bebouwing en een accent in de vorm van een toren van 12 verdiepingen. Onder het gebouw bevindt zich bovendien een parkeerkelder van twee lagen met 118 parkeerplaatsen.

Qua karakter en materialisering sluit de onderbouw aan bij de bebouwing in de omgeving. De buitenruimten zijn hier vormgegeven als loggia’s. Een rustieke genuanceerde bruine baksteen met kleurverschillen geeft dit deel een levendig uiterlijk. Als contrast zijn de gevels van de binnenhof van wit pleisterwerk dat zich openbaart aan de zuidzijde en door loopt in de toren. Deze pleistergevels hebben grote uitkragende balkons. Alle gevels hebben dezelfde vormgegeven aluminium raamkozijnen met grote glasopeningen.
Vrijwel elk appartement in dit gebouw heeft een eigen, unieke plattegrond. De plattegronden zijn ontworpen volgens het Habidrome woonconcept. De woningen voldoen daarmee aan een streng programma van eisen. Hierdoor zijn de bewoners onder alle omstandigheden gegarandeerd zijn van wooncomfort, veiligheid en dienstverlening.

Locatie
Tilburg, Nederland
Status
Gerealiseerd
Gerealiseerd
2016
DELEN

© Hooper Architects