Sportcentrum Drievliet Ridderkerk

Verduurzaming van sporthal Drievliet en herinrichting openbare ruimte
Hooper Architects heeft in samenwerking met de Gemeente Ridderkerk het ontwerp gemaakt voor de verduurzaming van de sporthal Drievliet en de herinrichting van de openbare ruimte. Het project omvat niet alleen de verbetering van de energieprestaties en de modernisering van de hal, maar ook de verbetering van de omgeving van de hal, zoals de parkeerplaats en de toegankelijkheid van het gebouw.

Nieuwe entreehal voor betere toegankelijkheid
De hal heeft in het oude ontwerp een entree op de verdieping die alleen bereikbaar was via een galerij op de verdieping. Het nieuwe ontwerp van de hal bevat een nieuwe entreehal, die toegankelijk is vanaf de openbare ruimte. In de entreehal zijn nieuwe trappen en een lift geplaatst De oude interne trap van de verdieping naar de tribune en het sportcafé zijn vervangen door een vide. Hierdoor wordt de circulatie van bezoekers verbeterd en ontstaat er een logischer verloop in de routing.

De verplaatsing van de entree maakte het ook mogelijk om een deel van de galerij rondom het gebouw te slopen, waardoor er meer lucht en licht in het parkeerdek onder het gebouw is gekomen. Dit verhoogt de kwaliteit van de ruimte en zorgt voor een veiligere en aangenamere omgeving.

Verduurzaming
Een belangrijk onderdeel van het project is de verduurzaming van de hal. Het vernieuwde gebouw maakt geen gebruik meer van aardgas maar heeft in plaats daarvan fotothermische PT-panelen op het dak. Deze panelen worden in de winter gebruikt voor verwarming en warm tapwater en in de zomer voor koeling, waardoor er geen traditionele verwarmings- en koelsystemen meer nodig zijn. Dit zorgt voor een grote kostenbesparing en een vermindering van de CO2-uitstoot.

De nieuwe gevel van de sporthal Drievliet is niet alleen energiezuiniger, maar heeft ook een opvallend modern en duurzaam ontwerp. De nieuwe gevel is opgebouwd uit hoogwaardige sandwich panelen. De buitenzijde van deze panelen is afgewerkt met hout. Dit geeft het gebouw een warme en natuurlijke uitstraling. De combinatie van isolatie en een fraaie afwerking zorgt niet alleen voor een verbetering van de energieprestatie van het gebouw, maar ook voor een stijlvolle uitstraling.

Bestaande materialen zoals het lattenplafond worden hergebruikt in de nieuwe bar. Dit past in de duurzame ambitie van het project en vermindert de hoeveelheid afval. Het project voor de renovatie en verduurzaming van sporthal Drievliet en de herinrichting van de openbare ruimte is een belangrijke stap in de duurzame ontwikkeling van de gemeente Ridderkerk.

Opdrachtgever
Gemeente Ridderkerk
Locatie
Ridderkerk, Nederland
In aanbouw
2023
Samenwerking
BAR Organisatie, Vaessen Bouwbedrijf, van Boxsel Engineering, HoffmanDME Techniek
Fotograaf
Marcel van Kerckhoven
DELEN

© Hooper Architects