Zorgcentrum Sovak Munnikenland Sleeuwijk

Bij een bestaande zorglocatie van opdrachtgever Sovak in Sleeuwijk hebben wij diverse verbeteringen gerealiseerd. De betreffende locatie biedt ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking doormiddel van een dagbesteding. De cliënten kunnen op verschillende manieren hun dag invullen. Aan ons was de taak om het gebouw op een functionele manier in te delen zodat alle groepen de zorg en aandacht kunnen krijgen die ze verdienen.

Het oorspronkelijke gebouw was voorzien van één hoofdtoegang. Doordat de verschillende type cliënten en de zorg allen van deze toegang gebruik maakten zorgde dat voor te veel prikkels en onrust. Tevens voldeed het klimaat van het gebouw niet meer aan de huidige wensen en was het gebouw toe aan vervanging van diverse elementen en materialen.

In het gebouw bevinden zich verschillende groepen en ruimtes; zorg-/ structuurgroepen, atelier/deco, bewegen/snoezelen, kantine, keuken, servicegroepen en personeel. Aan ons de uitdaging om een fijn leefklimaat te creëren in het bestaande gebouw. Om de onrust en de vele verkeersbewegingen in het gebouw te reduceren hebben we voor iedere groep een aparte ingang gemaakt. De gevels van het gebouw zijn voorzien van nieuwe puien met deuropeningen. Een bijkomend voordeel hiervan is ook dat alle gebruikers direct kunnen genieten van de buitenruimte.
Om geluid zoveel mogelijk te reduceren is het gebouw voorzien van diverse akoestische voorzieningen zoals houten wandbekleding, vloeren met extra demping, akoestische plafonds, switchframes en lampenkappen.

Het klimaat in het gebouw hebben wij verbeterd door het toepassen van een compleet nieuw luchtbehandelingssysteem.

De hoofdentree van het gebouw is voorzien van een algemene ruimte met een kantine en een winkeltje. In de kantine kunnen de cliënten bij elkaar komen voor bijvoorbeeld een gezamenlijke lunch die door eigen cliënten is klaar gemaakt. In het winkeltje worden schilderijen en andere snuisterijen verkocht die door de cliënten zelf gemaakt zijn.

Opdrachtgever
Sovak munnikenland sleeuwijk
Locatie
Sleeuwijk, Nederland
Opgeleverd
2020
DELEN

© Hooper Architects