Zwembad de Banakker Etten Leur

Naar ontwerp van Hooper Architets is in Etten Leur een nieuw zwembadcomplex gerealiseerd. Dit zwembadcomplex bestaat uit een wedstrijdbad, een instructiebad, een peuter/kleuterbad en een buitenbad. Tevens is er in het complex ruimte worden gereserveerd voor verwante ruimtegebruik, zoals kleedgelegenheden, natte en droge horeca en een installatieruimte.

Het gebouw in zijn omgeving

Het zwembad presenteert zich als een architectonische eenheid in de vormgeving. Er is een grote opening ontworpen waarmee het gebouw zich als zwemaccommodatie etaleert. Ook heeft deze gevel  een hoogteaccent waardoor het gebouw zijn positie versterkt richting de hoofdverkeersader van Etten-Leur. Aan de andere kant, de achterkant, blijft het gebouw laag omdat de schaal van de aangrenzende woningen te respecteren.

De hoekverdraaiing van het perceel creëert de kans om het ontwerp te openen naar de ligweide. Als gevolg hiervan zijn het instructiebad en peuterbad sterk verbonden met de ligweide. Dit alles mede door de transparante buitenwand die met mooi weer volledig open kan.

De entree van het nieuwe zwembad grenst aan een ruim entree plein dat een verbinding vormt met het parkeerterrein. Voor het gebouw is een kiss-en-ride zone gemaakt om bezoekers van het zwembad veilig af te kunnen zetten. Het legen van de ondergrondse containers en de bevoorrading van de horeca is goed georganiseerd vanaf het parkeerterrein.

Aan de Parklaan zijde is voor incidenteel gebruik plaats gereserveerd voor een ambulance nabij de EHBO ruimte van het zwembad. Ook wagens voor onderhoud en/of vervangen van installatieonderdelen gebruiken deze plaats.

Functioneel ontwerp

De entree van het zwembad aan het voorplein bevindt onder een overkapping in een wand vullende transparante pui die zicht biedt in de entreehal. De toegang wordt gevormd door een ruime tochtsluis die een comfortabele toegang biedt aan alle bezoekers.

De centrale hal is ruim van opzet mede doordat de horeca naadloos met deze ruimte is verbonden. Samen vormen ze de ontvangstruimte van het gebouw en stralen ze een warme en sportieve sfeer uit die door het hele gebouw wordt doorgezet. Het meest opvallende aspect van de centrale hal is de beleving van de zwembaden die door de glazen scheidingswand volledig in het zicht komen. De centrale hal is verder voorzien van de gewenste functies zoals toiletten, automaten voor versnaperingen en kassa automaten voor abonnementhouders en eventueel parkeerbetalingen. Vanaf de entreehal worden de routes binnen het gebouw gescheiden. De zwemmers gaan langs de toegangscontrole naar de kleedkamers. Overige bezoekers kunnen van de centrale hal naar de horeca of naar de tribunes.

Achter de goed zichtbare receptie zijn de administratieve functies geclusterd. Van hieruit is prima zicht op alle bewegingen van de bezoekers en kan de entreehal en het voorplein worden overzien. De kantoren zijn allen aan de gevels geplaatst en voorzien van ramen voor daglichttoetreding. Hierbij is gedacht aan de veiligheid van de receptie medewerker en aan de flexibiliteit in het bemannen van de administratie en/of receptie.

De hoofddraagconstructie vanaf begane grondvloerniveau bestaat uit een staalconstructie. De staalconstructie wordt stabiel gehouden door windverbanden in het bouwwerk en de gevels. De fundering van het bouwwerk bestaat, net als de zwembaden en installatiekelder, uit een in het werk gestorte betonconstructie op prefab betonpalen.

In verband met de hoge grondwaterstand ter plekke, verdiende met name het opdrijven van de zwembaden (wanneer deze niet gevuld zijn met zwembadwater) de nodige aandacht.

Locatie
Etten-Leur, Nederland
Status
Gerealiseerd
Gerealiseerd
2018
Fotograaf
Cees Roelofs
DELEN

© Hooper Architects