Het nieuwe overdekte zwembad vervangt het bestaande bad in Cuxhaven. Het nieuwe zwembad is ten noorden van het bestaande zwembad gesitueerd. Hierdoor is het gebouw tijdens de bouwfase in gebruik gebleven.  Het oude bad heeft plaats gemaakt voor 34 parkeerplaatsen voor auto’s en 40 fietsplaatsen.

Het binnenzwembad is ingericht met een herkenbare ingang voor de zwemmers aan de straatzijde. Ook is er rekening gehouden met mindervaliden. De ingang is daardoor toegankelijk door middel van opritten. Aan achterkant van het gebouw bevinden zich de technische voorzieningen, waardoor ze het zicht op het gebouw niet belemmeren.
Functionaliteit speelt een belangrijke rol in het gebouw. Enerzijds kan het zwembad met weinig personeel bediend worden. Anderzijds moet het gebruiksgemak door de bezoekers op hoog niveau wordt ervaren. Het ontwerp houdt hier evenwichtig rekening mee. Het zwembad bestaat uit een 25 meter bad met zowel een 1 meter als een 3 meter hoge duikplank en een ondiep instructiebad van 12,5 meter. Scholen en verenigingen zijn de voornaamste doelgroep.

Het ontwerp bestaat uit twee delen. Aan de ene zijde de hoofdkubus met het overdekt zwembad en aan de andere zijde het technische centrum met administratieve faciliteiten en sanitaire gedeelte op één verdieping.
De gemetselde gevel is niet alleen gekozen vanwege esthetische redenen, maar ook optimaliseert dit schokbestendigheid. De overige gevels zijn voorzien van een pleistergevel.

Het zwembad is geopend in september 2020.

 

© Hooper Architects